Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Çocukların tuvalet eğitimini kendilerinin isteyeceğini düşünüyor olmalısınız. Ne de olsa tuvaletini çekmecelerinize yapmak pek de hoş bir fikir değil. Peki, ya o kokuya ne demeli? Üstelik çocuğunuz o kadar hareketliyken ortalığa yayabileceği radyoaktif atığa ne demeli? Bunların ardından gecenin bir yarısı tuvalete gitmek için uyanmanın ne kadar korkunç olduğunu hatırlayın (o buz gibi klozetin ya da lazımlığın üzerinde oturduğunuzu düşünün). Belki de altınıza yapmak o kadar kötü bir fikir değildir, ne dersiniz?

Çocuğunuzun yaşı büyüse ve sabrınız tükenmeye başlasa da çocuğunuz önünde sonunda tuvaleti kullanmayı öğrenecektir. İstediğiniz anda olmayabilir fakat mutlaka olacaktır. Unutmamanız gereken şey, sabırlı olması gereken kişinin siz olduğunuzdur. Bu bölümde çocuğunuzun bezden tuvalete nasıl ve ne zaman geçeceğini açıklıyoruz.

Doğru Zamanı Beklemek
Çocuğunuzun keşfettiği diğer her şey gibi çişini ve kakasını yapmayı öğrenmek de zaman alacaktır. 9. ayda veya 12.ayda veya 16.ayda ya da daha sonra olabilir. Öte yandan çocuğunu 6 aylıkken tuvalete alıştırdığını söyleyen komşunuza kulak asmayın.
Ayrıca tuvalet eğitimi o kadar da zor değildir. Önemli olan çok erken başlamamak ya da “Bugün itibariyle, yemin ediyorum, çocuğum tuvaletini nasıl yapacağını öğrenecek’’ dememektir. Çocuğunuz tuvaletini nasıl yapacağını öğrenmek için duygusal ve fiziksel yönden hazır olmalıdır. Siz ne kadar isterseniz isteyin, tuvalet eğitimi aslında tamamen çocuğunuza bağlıdır.
Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlamalı?
Küçük çocuklar 2 ila 4 yaşlarında lazımlık kullanmayı öğrenirler. Eğer bu yaş size geç geliyorsa çocuğunuzun 18 aylık olana kadar çişinin veya kakasının gelmesinin nasıl bir şey olduğunu bilmediğini hatırlatmalıyım. Bu yaştan önce bu işlemler sihirli bir şekilde kendiliğinden gerçekleşir.
Birçok çocuk ne zaman lazımlık kullanacağının sinyallerini önceden verir. Bu sinyaller şunlar olabilir:
• Evin içinde koşturmak, çömelmek garip sesler çıkarmak ve belki yüzünün kızarması.
• Bebek bezinin birkaç saat kuru kalması.
• Uykudan sonra uyandığında bezinin hala kuru olması, öte yandan bazı çocuklar tuvalet eğitimine başladıkları zaman bile altlarını ıslatabilirler.
• Düzenli olarak çömelme.
• Bebek bezinin kirlendiğini anlayan çocuğun beze işaret etmesi veya “kaka’’ demesi.
• Tuvalete gitmesi gerektiği veya az önce tuvaletini yaptığını ifade etmeye çalışması.
• Temiz bir bebek beziyle yanınıza gelmesi.
Çocuğunuz yukarıdaki maddelerden hiçbirini yerine getirmezse endişelenmeyin. Her çocuk farklıdır ve farklı nedenlerden dolayı rutin prosedürleri yerine getirmeyebilir ve ne zaman çişi veya kakası geldiğini asla söylemeyebilir.
Erken Yaşta Tuvalet Eğitimine Başlama Efsanesi
Çocuğunun henüz 9 aylıkken tuvalet eğitimini tamamladığını söyleyen komşularınız varsa önemsemeyin, büyük olasılıkla abartıyorlardır. Oysa asıl eğitim alan genellikle anne babalardır. Çocuklarının ne zaman tuvalet ihtiyacı olduğunu iyice öğrenmeye başlamışlarıdır. Vakit geldiğinde çocuklarını tuvalete götürürler ve gerekli işlemi gerçekleştirirler. Bu anne babalarla konuştuğunuz zaman bebeklerin sürekli olarak bir kazaya kurban gittiğini söylerler (fakat aslında bebekler kazaya kurban gitmezler çünkü gerçek bir tuvalet eğitimi almamışlardır ki). Aslında olan şey, bebeğinin yaşı ilerledikçe vücudunun değişmesidir. Çocukken her öğle yemeğinden sonra tuvalete gidiyor diye hayatının geri kalan kısmında da her öğle yemeğinden sonra tuvalete gitmek zorunda değildir.

Eğitim Süreci
Çocuğunuzun tuvaleti kullanabileceğine dair işaretler almaya başladıysanız ona vücudunu ve tuvalet yapmanın ne demek olduğunu anlatın. Çocuğunuza tuvalete gitmeyi öğrenmenin zaman alabileceğini belirtin. Birdenbire “Tamam, bugün tuvaletini yapmayı öğreneceksin. İşte tuvalet, hadi bakalım’’ demek hiç de kolay olmasa gerek.
Taklit etme, muhteşem bir öğrenme yöntemidir, bu nedenle eğer çok utangaç veya çekingen değilseniz bırakın küçük çocuğunuz da sizinle beraber tuvalete girsin ve tuvalet yapmanın ne demek olduğunu bizzat görsün. Çocuğunuza ne yaptığınızı söylemeyi unutmayın. Eğer çocuğunuzun kendisinden büyük bir kardeşi varsa onu küçük kardeşine tuvalet konusunda yardım etmeye ikram edin.
Çocuğunuza tuvaletini yapmayı öğrettikten sonra poposunu nasıl temizleyeceğini öğretin ve tabii ki ellerini mutlaka yıkaması gerektiğini öğretmeyi ihmal etmeyin.
Tuvalet eğitimi konusunda size yardımcı olabilecek birçok kitap ve video bulabilirsiniz.
Lazımlığa (Klozete) Oturmak
Lazımlığa oturmak ve buna alışmak herkes için farklı bir önem taşır. Bu nedenle lazımlığı oturduğu andan itibaren çocuğunuza çok dikkat edin. Lazımlık soğuk ve sert olabilir ve ayrıca ondan yapayalnız olduğunu hissedebilir. Bu nedenle eğer çocuğunuz bu tecrübeyi sevmezse şaşırmayın. Denemeye devam edin, tıpkı sizin gibi o da sonunda alışacaktır.
Çocuğunuzu lazımlığa oturmanın üç farklı yöntemini aşağıda bulabilirsiniz ( umarım içlerinden en az biri işe yarar):
• Belirli tuvalet saati belirlemeye çalışarak çocuğunuzu o saatlerde lazımlığa oturtun.
• Herhangi bir tuvalet saati belirlemeyin fakat çocuğunuzun tuvaletini gelip gelmediğini yakından takip edin ( garip sesler çıkardığında, sürekli çömeldiğinde veya yüzü kızardığında tuvalete götürün).
• Yukarıdaki iki yöntemi birleştirin. Çocuğunuzu uyanır uyanmaz ya da her şekerlemeden sonra tuvalete götürün. Günün geri kalan kısmında ise çocuğunuzu yakından takip edin. Aynı zamanda ona tuvaleti olup olamadığını ya da tuvalete gitmek isteyip istemediğini sorabilirsiniz.
Çocuğunuzu lazımlığa (klozete) bir kez oturtmayı başardıktan sonra sıra buna alıştırmaya gelmiştir. Çocuğunuzun kendi başına tuvalete gitmeye alışması biraz zaman alabilir.