Kaka Yapmak Hakkında Konuşmak
Çiş, kaka, küçük, büyük… Evet, bu gerçekten çok hoş bir konu değil. Fakat şimdiden bu sözlere alışın çünkü çocuğunuz bol bol kullanacak. Üstelik bu kelimeleri ne kadar sık kullanırsanız o kadar çabuk vakıf olursunuz.Bir zamanlar kirli bir bezin reflekslerimi nasıl harekete geçirdiğini hatırlıyorum. Fakat artık geçirmiyor. Tüm bu çiş ve kaka konuşmaları gayet normal, çünkü dürüst olmak gerekirse hayatın bir parçası ve hepimiz bunları yapıyoruz.
Çocuğunuzun doktoru çocuğunuzun kakası ile yakından ilgilenir, günde kaç defa kakasını ve çişini yaptığını sorar, hatta rengini ve neye benzediğini… Bunlar çocuğunuz bir yaşına gelene kadar ya da hastalandığında sık sık karşılaşacağınız genel sorulardır. Çiş ve kaka, çocuğunuzun sindirim ve boşaltım sistemlerinin ne kadar sağlıklı çalıştığının ve genel sağlık durumunun bir göstergesidir.
Anne baba olarak çocuğunuz için normal ve anormal olanı kısa süre içinde anlayacaksınız. İshalin neye benzediğini bir bakışta çözeceksiniz. Asıl önemli olan bu bilgileri not edebilmektir. Çocuğunuzun günde kaç kere tuvalete çıkması ya da çok fazla tuvalete çıkmaması gibi. Bu işaretler size ve doktorunuza bir şeylerin ters gittiğini haber verebilir.
Yeni Doğan Bebeklerin Kakası
İlk iki ya da üç gün bebeğiniz yapış yapış ve yeşil- siyah katran renginde mekonyum isimli bir madde dışkılar. Ana rahmindeyken bağırsaklarında biriken maddedir. Ardından anne sütüyle ya da biberonla beslenme durumuna göre kakasının rengi ve yoğunluğu değişir. Bebeğiniz günde bir ya da birkaç kez her an tuvaletini yapabilir. Tıpkı yetişkinlerin birbirinden farklı olması gibi, bebekler de birbirlerinden farklıdır. Dolayısı ile çişleri, kakaları ve tuvaletlerini yapış sıklıkları da.
Mamayla Beslenen Bebeklerin Kakası
Mamayla beslenen bebeklerin kakası aşırı yapışkandır ve cidden çok kötü kokar. İki aylık olduklarında mamayla beslenen bebekler günde ortalama beş kez kaka yaparlar. Fakat koku hiç değişmez. Hep aynı berbat kokudur.
Anne Sütüyle Beslenen Bebeklerin Kakası
Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakası mamayla beslenen bebeklerinkinden daha akışkandır. Sarımtıraktır ve minik delikleri vardır. Anne sütü daha kolay hazmedildiği için arkasında fazla katı atık bırakmaz.
Bebek iki aylık olduktan sonraki ilk hafta bazı bağırsak hareketlerinde değişiklikler olur. O andan itibaren annenin colostrum üretimi değişir. Colostrum, bazı doktorlara göre doğal bir müshildir.
Uyarı
Bebeğiniz üç günden uzun süredir kakasını yapmadıysa hemen doktorunuzu arayın. Aynı şekilde bebeğinizin kakası siyah, beyaz, gri renkteyse ya da içinde kan olursa yine hemen doktorunuzu arayın.
Bebek Bezinin Değiştirileceği Bir Yer Ayarlamak
Bebeğinizin bezini güvenli ve sessiz bir yerde değiştirin. Asla bebeğinizi sadece iki dakika süreceğini düşünerek bulduğunuz ilk tezgahın üzerine yatırıp bezini değiştirmeyin. Aslında benim tavsiyen, bebeğin altını değiştirirken her zaman aynı yeri kullanmaktır.
Bebek bezi değiştirme masalarında sorun yoktur fakat birçoğu sallanır ve lavabosu yoktur. Katlanabilen bir masa almak istemiyorsanız banyo tezgahını kullanın (tabii yeterince uzunsa). Banyo tezgahınızdaki makyaj malzemelerinizi, parfümlerinizi ve işe yaramayan diğer eşyalarınızı kaldırın. Minik yaramazın eline bir şeyler geçirmesini ve eline geçirdiği şeyi hemen ağzına atmasını istemezsiniz herhalde.
Bebeğinizin altına temiz bir havlu serin ve yandaki sehpanın üzerine gerekli eşyaları dizin: Bebek bezi, ıslak mendil, merhem ve ne gerekiyorsa. Bebeğinizin zihnini meşgul edecek oyuncakların yanınızda olduğundan emin olun.
Unutmayın
Bebeğinizin bezini değiştirirken her şeyin elinizin altında olmasına dikkat edin, böylece bir elinizle istediğiniz şeye uzanabilirsiniz.
Bez değiştirmede banyo lavabosu da oldukça yararlı bir ortamdır. Bebek en azından düşme tehlikesi yaşamaz ve nükleer bir bombaya dönene bezleri koyabileceğiniz ve bebeğinizin poposunu yıkayabileceğiniz bir yer vardır çünkü bazen ıslak mendiller hiçbir işe yaramaz.
• Bebeğinizin altını değiştirirken ona asla sırtınızı dönmeyin. Her zaman bir eliniz bebeğin üzerinde olsun.
Konular
- Çocuklarınıza Dürüstlüğü ve Sorumluluğu Öğretmek
- 1-3 Yaş Bebek Gelişimi
- Çocuklar İçin Oyuncak Seçimi ve Önemi
- Çocuğunuzu Yetiştirmek (12- 24 Ay Arası)
- Kaka Yapmak Hakkında Konuşmak
- Bebek Eğitimi ve Gelişimi
- Bebek Eğitimi Gerçekten İşe Yarar mı?
- Bebek Molaları
- 0-3 Yaş Arası Çocuk Gelişimi Basamakları
- Emeklemeye Başlamak
- Bebeklerde Saç ve Tırnak Bakımı
- Çocuklarda Diş Gıcırdatma
- Çocuğunuz ve Tuvalet Eğitimi
- Refleksler ve Hareket Gelişimi
- Oyunun Gücü
- Okul Öncesi Çocuklarında "Hiper"aktivite
- Çocuklarda Doğruluk Gereksinimi Duyma
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Gelişen Bağımsızlığı
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun İletişim/Konuşma Becerisi
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Davranışı
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Kişiliği
- Çocuklar ve Bağımsızlık İstekleri
- Çocuklarda Korku Duyma
- Çocuk Gelişiminde Psikolojik Yaklaşımlar
- 3-4 Yaşındaki Çocuklarda Bağımsızlık ve Korunma İkilemi
- 3-4 Yaşındaki Çocuklarda Hayali Arkadaşlar
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Hayal Dünyası
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun En Bilindik Korkuları
- Çocuklarda Görülen Agresif Davranış Problemleri
- Çocukları Tehdit Ederken Dikkat Edin!