3-4 Yaşındaki Çocuklarda Bağımsızlık ve Korunma İkilemi

Bu tam bir karmaşa yaşıdır. Caka satan ve yüksek¬ten atan çocuk birkaç dakika içinde utangaç ve kor¬kak birisine dönüşebilir. Hareketleri muhtemelen kafanızı karıştıracaktır, ama onun nasıl hissettiğini hayal edin bir de. Duygularının kontrolünde kalma¬ya uğraş veriyor, büyük ve cesur olmaya çalışıyor, ama aynı zamanda yeni bilgiler ve olaylar ona ken¬dini küçük ve korkak hissettiriyor. Hızla geçen bir ambulans, bir şimşek ya da sizin küçük bir azarınız bile onun kendine güveninin hassas kabuğunu kıra¬bilir. Bir an ona sarılmanızı istemez. Diğer bir ansa sizin kollarınızın arasına siner ve tekrar bir bebek olup onu kucağınızda taşımanızı ister. Sadece dış dünyadaki tanımadığı nesnelerden değil, kendi duygularından da korkabilir. Size kız¬gınken hakkınızda düşündüğü kötü şeylerin gerçek¬leşeceğinden korkar ya da öfkesi yüzünden duygu¬larını ifade etmek yerine birisine vurabilir. İstediği kadar büyük ve güçlü olmadığı için korkabilir.

Dışa dönük ve bağımsız ya da içe dönük ve ba¬ğımlı olacağı mizacına bağlıdır. Dışa dönük çocuk¬ların sosyal ortamlarda daha az korkuları olur, ama yine de Karanlıktan ya da hayvanlardan korkabilirler. Utangaç çocuklar okulda ya da partilerde korka¬cak pek çok şey bulurlar, ama kendi evlerinde ga¬yet cesur olabilirler. Çocuğunuzun zayıf noktalarına dikkat ederek onun korkulardan kurtulmasını sağla-yabilirsiniz. Mizacı ne olursa olsun, ailenizdeki değişikliklere çocuğunuzun ayak uydurmasını sağlayın. Bir taşın¬ma, yeni bir çocuk, evliliğinizde yaşanan bir prob¬lem okul öncesi çocuklarını epey endişelendirebilir. Çünkü çocuklar kolay incinebilir ve anlıyor gö¬zükse bile kavrayışları göründüğünden daha zayıf¬tır. Onunla tekrar tekrar konuşmak ve kendini ifade edebilmesi için ona zaman ve imkân tanımak korkularını yatıştırabilir. Bazen sadece onu dinlemeli ve bu duyguların gayet normal olduğu konusunda güven vermelisiniz. Bazen de daha aktif bir rol üstlenip sizin de bir zamanlar korktuğunuz olayları paylaşmalı ya da onun kendini daha iyi hissetmesi için yöntemler geliştirmelisiniz. Sabırlı olun ve onu rahatlatın. Pek çoğumuzun hâlâ çocukluktan kalan birkaç korkusu vardır. Ama çocuğunuza güven, sev¬gi ve koruma vererek onu, korkularıyla yüzleşebilme temelini hazırlamış olursunuz.
Ben Olmak Nasıl Bir Şey?
Ben, çoğu zaman güçlü ve cesurum. Parktaki en yüksek oyuncağa tırmanabi¬liyorum ve salıncakta en yükseğe çıkabiliyorum. Bahçede tek başıma oyna¬mayı da seviyorum. Böylece kendimi büyük bir çocuk gibi hissediyorum. Ama bazen korkuyorum: Örneğin, itfaiye kamyonu sirenler çalarak geç¬tiğinde, evde bir örümcek bulduğumda veya gece uyandığımda odamda yalnızsam olabilecek kötü şeyleri düşünmemeye çalışıyorum, ama elimde değil. Ya yangın benim evime gelirse, ya örümcek zehirliyse ve beni ısırırsa ya da odamdaki perdenin arkasında bir canavar varsa?

Evin yakınlarındaysak genellikle kendimi iyi hissediyorum, ama dışarı çıktığımızda çok fazla insan oluyor; işte o zaman biraz bunalıyorum. Dünya¬da bu kadar fazla yabancı olmasına inanamıyorum ve hangilerinin kötü şey¬ler yapabileceğini merak ediyorum. Keşke bakarak bana söyleyebilseydin. Bir keresinde mağazada seni kaybetmiştim ve çok korkmuştum. Ya kaybolsam ve seni bir daha bulamasam? Nerede yaşarım ve bana kim bakar? Hep sana yakın durmaya çalışıyorum, ama çok zor. Etrafta bir sürü ilginç şey var ve ko¬laylıkla dikkatim dağılıyor. Korktuğum zaman, beni sıkıca tutmanı ve her şeyin düzeleceğini söyle¬meni istiyorum. Korktuğum şeyler hakkında seninle konuşabilirsem bu işe ya¬rıyor, ama senin kucağında olmaktan başka hiçbir şey bana kendimi güven¬de hissettirmiyor. Keşke kendimi hep bu kadar iyi hissedebilseydim.