Emeklemeye Başlamak
Bebek doğduğu sırada ona bakan bireye tamamen bağlı durumdadır. Acıktığında, tuvaletini yapmak istediğinde, dolaşmak istediğinde ve oyun oynamak istediğinde tek başına bu eylemleri gerçekleştirememektedir. Koltukta, karyolasında veya kucakta duran ve ona bakan bireye muhtaç olan bebek 10. aya geldiğinde emeklemeye başlayarak bir adım özgürleşmektedir. Bebek, bu dönemde yepyeni şeyler keşfetmeye başlayacaktır ve ona bakan bireyin, bu dönemi onun için eğlenceli hale getirmesi gerekmektedir.Anne karnında ve doğduktan sonra 1-2 hafta emekleme şeklini alan bebekte, bu durum refleksten ibarettir. Normal şartlar altında, kendi başına oturmayı başarabilen bebek, 6.ayda emeklemenin ilk adımını atar, ancak tam olarak 9-10.ayında bu evreyi tamamlamış bir hale gelmektedir. Bebek, bu evreye kadar, durduğu yerden görüş açısına takılan şeyleri gözlemleyebilmektedir. Emeklemeye başlaması ile birlikte, merak ettiği her türlü nesnenin peşinden gidebilmekte, onları tutup inceleyebilme fırsatına kavuşmaktadır. Eskiden merak ettiği, ancak kendini ifade edemediği için dile getiremediği şeylere ulaşmaya başlayacaktır ve bu onu çok mutlu hissettirecektir. Bu dönem,onun yeniliklerle tanışması için çok önemlidir.
Emekleme, bebeğin kas gelişimi için önemlidir, bu yüzden emeklemek isteyen bebeği yürümeye zorlamamak gerekmektedir. Belli bir yaşa gelene kadar yürüteç kullanmak bebeğe yarardan çok zarar vermektedir.
Bebek, emeklemeye başladıktan sonra, bireyin onu zorlamaması gerekmektedir. Ancak onu teşvik edecek aktivitelerde bulunması gerekmektedir. Bebeğin ilgisini çekecek oyuncakları, onun görüş açısına göre uzağa koyulması, bebeğin oyuncağa ulaşmak istemesinden dolayı emeklemesini sağlayacaktır. İlgisini çekebilecek müzik, bebeğin yönünü sesin geldiği tarafa çevirmeyi sağlayacaktır. Müziğin geldiği kaynağı bulmak için, bebek hedefe doğru emeklemeye başlayacaktır. Bunun dışında onunla birlikte, onun sevdiği bir oyuncakla oyun oynamak onun için çok eğlenceli olacaktır. Oyuncağı yakalamak için emeklemeye başlayacaktır ve oyuncağı yakalama çabasına girecektir. Bu çabayı yanıtsız bırakmamak gerekmektedir. Oyuncağı ondan uzaklaştırmamak gerekmektedir. Aksi takdirde, emeklemesinin boşuna olduğu fikrine kapılıp, bir daha bu işlemi gerçekleştirmeyebilmektedir. Bu yüzden, bu ulaşım, ona zafer gibi geleceğinden hem mutlu olacaktır, hem de emeklerken artık zorlanmamaya başlayacaktır.
Emekleme evresinde, bireyin dikkat etmesi hususlar vardır. Hijyen ve bebeğin emeklerken kazalara maruz kalmaması çok önemlidir. Bebek, emekleme evresinde neyin sağlıklı, neyin sağlıksız olacağını henüz bilememektedir. Bu yüzden, bebeğin ulaşabileceği tüm nesnelerin temizliği çok önemlidir. Aynı zamanda, bebeğin emekleyeceği zeminin de mikrop kapmaması için son derece titizlikle hijyenin sağlanması gerekmektedir. Bebek, her nesneyi merak edebilmektedir ve bunun peşinden gidip ona ulaşabilmektedir. Bu yüzden, bebeğin görüş açısından veya ulaşabileceği alandan, kesici aletleri, kozmetik ürünlerini, sıcak veya soğuk ürünleri ve bunun gibi onun hayatını riske atabilecek her türlü nesneyi uzak tutmak gerekmektedir.
Bazı bebekler, emekleme evresine girmemektedir. Bu durumda, kaygılanmamak gerekir, bebek nesneye ulaşmak için kendine, emekleme yerine başka bir yol bulmuş olabilmektedir. Bu evreye girmeden, 1-2 ay içinde düzgün oturmaya ve yürümeye başlayabilmektedir.
Bebek, emekleme evresine girene kadar, tamamen kendisine bakan bireye bağımlı haldedir. Bu evreyle birlikte, hayatına yeni kapılar açmaktadır. Ancak, bebek kendinin özgürleştiğini hissetse de, bu dönemle birlikte bireye de çok önemli görevler düşmektedir. Emekleme döneminde sakatlanma ve ölümlerin gerçekleşmemesi için oluşabilecek bütün tehlikelerden arındırılmış ve sağlık açısından problem teşkil etmeyen hijyenli bir ortamda bebeğin yetişmesi gerekmektedir. Bebeği bu dönemde zorlamamak, onun bu heyecanına eşlik edip, bu evreyi daha da zevkli hale getirmeye çalışmak gerekir. Nesneye ulaşmak için, kendine emekleme dışında bir yol seçen bebek için kaygılanmamak lazımdır. Doğrudan yürüme evresine geçebilmektedir.
Konular
- Çocuklarınıza Dürüstlüğü ve Sorumluluğu Öğretmek
- 1-3 Yaş Bebek Gelişimi
- Çocuklar İçin Oyuncak Seçimi ve Önemi
- Çocuğunuzu Yetiştirmek (12- 24 Ay Arası)
- Kaka Yapmak Hakkında Konuşmak
- Bebek Eğitimi ve Gelişimi
- Bebek Eğitimi Gerçekten İşe Yarar mı?
- Bebek Molaları
- 0-3 Yaş Arası Çocuk Gelişimi Basamakları
- Emeklemeye Başlamak
- Bebeklerde Saç ve Tırnak Bakımı
- Çocuklarda Diş Gıcırdatma
- Çocuğunuz ve Tuvalet Eğitimi
- Refleksler ve Hareket Gelişimi
- Oyunun Gücü
- Okul Öncesi Çocuklarında "Hiper"aktivite
- Çocuklarda Doğruluk Gereksinimi Duyma
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Gelişen Bağımsızlığı
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun İletişim/Konuşma Becerisi
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Davranışı
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Kişiliği
- Çocuklar ve Bağımsızlık İstekleri
- Çocuklarda Korku Duyma
- Çocuk Gelişiminde Psikolojik Yaklaşımlar
- 3-4 Yaşındaki Çocuklarda Bağımsızlık ve Korunma İkilemi
- 3-4 Yaşındaki Çocuklarda Hayali Arkadaşlar
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Hayal Dünyası
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun En Bilindik Korkuları
- Çocuklarda Görülen Agresif Davranış Problemleri
- Çocukları Tehdit Ederken Dikkat Edin!