Öğrenim Aşaması Sırasında Karşılaşılan Sorunlar

Okula yeni başlamanın heyecanıyla geçen günler ve haftalar içinde kuşkusuz çocuğunuzun beyninde yeni bir kavram gelişecektir: Okul sürekli devam eden bir şey. Yeni bir okul çantası ve uçları açılmış Kurşun kalemlerin dışında her gün aynı tecrübeyi yaşama zorunluluğu onun hiç de alışık olmadığı bir durumdur ve ekim ayı geldiğinde okulun ona ağır geldiğine karar vererek 'Çok sıkıcı,' ya da 'Çok zor,' gibi yorumlar yapmaya başlayabilir. Hiç içinden gelmese de öğretmeninin ondan yap¬masını istediği şeyleri yapmak zorunda kaldığı için öfkelenebilir. Bundan dolayı da okuldan soğumaya başlar ve bir an önce eve dönüp sizinle vakit geçir¬mek için can atar.
Kimi durumlarda çoğu anaokulu öğrencisi için okul mükemmele yakın bir yerdir bundan dolayı da burada bulunmaktan memnundur. Asıl problem belli sınırlamalar başladığında görülür. Eğer çocu¬ğunuz sınıf içindeki bazı durumlardan hoşnut değil¬se, öğretmeniyle konuşup ortak bir tavır geliştirerek çocuğunuzun bakış açısını değiştirmenin yollarını aramanız gerekecektir. Bu yollardan biri okul sonra¬sı aktivitelerdir. Mesela; çocuğunuzu bir futbol takı¬mına veya bir okuma kulübüne yazdırmak gibi.

Eğer çocuğunuz bazı derslerden hoşlanmamaya başlamışsa, öğretmeninin yardımını alarak uygun bir plan yaratıp çocuğunuzun azim ve başarı isteğini canlandırabilirsiniz. Onu, ödevini en iyi şekilde ya¬pabilecek yetenekte olduğuna inandığınıza ikna edin ve bazı durumlarda yardım teklif edin, örne¬ğin; okul dönüşü evde birlikte çalışabileceğiniz bir okuma zamanı veya öğrenmesi gereken becerileri geliştirebilecek oyun zamanı yaratın.
Mesela; kâğıt oynayın, çünkü kâğıt oynamak çocuğunuzun numa¬ralara aşina olmasına yardım eder. Israrcı davranarak çocuğunuzu sıkmaktan kaçının, çünkü o üzerin¬deki baskıdan kurtulmak için eve dönmeye can atarken burada da aynı baskıyı hissetmekten hoş¬lanmayacaktır. Herkesin bir işi olduğunu onun işinin de öğrenmek olduğunu söyleyin, ama diğer ta¬raftan her şeyi bir andan öğrenmesini beklemediği¬nizi de belirtmeyi unutmayın.
Çocuğunuzun Okula Başlama Korkusunu Yatıştırın
Çoğu çocuk için değişime alışmak zordur. Her ne kadar okul öncesi eğitim alsalar da yeni bir okul dü¬zenine uyum sağlamakta sorun yaşayabilirler. Ço¬cuğunuzun bu yeni deneyime kolaylıkla adapte ol¬ması için okula başlamadan birkaç hafta önce size aşağıda sunacağımız birkaç öneriyi dikkatle oku¬yun:
Okul hakkında fikir sahibi olmasına yardım edin. Ders sezonu başlamadan önce çocuğunuzu da ya¬nınıza alarak eğitim göreceği okulu ziyaret edin, hatta mümkünse onu öğretmeni ile tanıştırın ya da anaokulu öğretmeninin bizzat ona okulda neler ya¬pıldığını açıklamasına olanak sağlayın. Çocuğunuz okula eğer bir servisle gidecekse önceden bir okul servis turu düzenlemeyi deneyin.

Okul içerikli hikâyeler okuyun. Kütüphaneden veya kitapçılardan ilkokul tecrübesi ile ilgili bilgiler bulu¬nan kitaplar alıp okuyun. Okul için gerekli bazı araç gereçler alm. Çocuğunu¬zun okul için gerekli olan dosya, kurşun kalem ve diğer gereçleri almasını sağlayarak onun bir okul çocuğu olarak yeni statüsüne alışmasını sağlayın. Birtakım okul aktivitelerini eve taşımak. Örneğin; ev içindeki günlük programa öğle uykusu zamanı ve öğleden sonra okuma programlarını dahil edin. Çocuğunuzla okula ilk başladığınız zamanki olumlu hatıralarınızı paylaşın. Çocuğunuz bir zamanlar si¬zin de aynı duyguları paylaştığınızı duymaktan memnun olacaktır.
Okul başlamadan birkaç gün önce:
Çocuğunuza okuldaki ilk gününde giyeceği en uy¬gun giysiyi seçmesinde yardımcı olun. He giyeceği¬ne karar verdikten sonra bu kıyafetin içinde rahat olup olmadığını ölçmek için ön prova yapın. Saat programını önceden hazırlayın. Eğer anaokulu¬na başlamak çocuğunuzun programında değişiklik yapmasını gerektiriyorsa, okula başlamadan önce yeni bir program hazırlayıp yatış ve kalkış saatlerini daha öne alırsanız çocuğunuz okula başladığında bu ani değişimden etkilenmeyecektir.
İlk gün:
Erken kalkın. Ailece keyifli bir kahvaltı edecek ka¬dar yeterli vakit ayırın. Çocuğunuzu okula veya servise biraz erken götü¬rün. Beklemeden dolayı sıkıntı yaşayacağınız kadar da erken gitmemeye dikkat edin. Eğer mümkünse ona eşlik edin. Sınıfına birlikte gi¬rip, sırasını bulmasına yardım edin ve kendini öğ¬retmen ve sınıf arkadaşlarına tanıtırken yanında olun. Ondan ayrılırken hızlı davranın. Okul biter bitmez yanında olacağınızı hatırlatarak çocuğunuzu rahat¬latın ve iyi vakit geçirmesini söyleyin.

Eğer... Eğer çocuğunuz onu okulda yalnız bırakmamanız için eteğinize sımsıkı yapışmışsa, “Çok güzel bir gün geçireceğinden eminim. Neler yaptığını duymak için şimdiden sabırsızlanıyorum. “ deyin. “Korkacak bir şey yok ki, bebek gibi davranma” demeyin. Eğer çocuğunuz “Öğretmenim beni hiç sevmiyor” derse, “Hadi birbirinizi daha iyi tanımanızın yollarını bulalım. Böylelikle her ikiniz de birbirinizi sevecek nedenler bulacaksınız” deyin. “Seni sevdiğinden eminim” ya da “Daha ilgili olursan belki seni sever” demeyin.
Eğer çocuğunuz “Asla adımı yazmayı öğrenemeyeceğim” derse, “Başlarda her çocuk böyle hisseder, biraz çalışmaya ne dersin” deyin. Sonra ona pratik yaparak öğrendiği şeyleri hatırlatın. “Elbette bu sözlerden öğreneceksin” ya da “Biraz daha çalışman gerekiyor” demeyin.