Çocukta Tikler

Tikler bazı kas gruplarının istemsiz olarak seyirmesi durumudur.Kişi tikleri kontrol etmek için yoğun çaba harcasa bile ancak kısa süre için kontrol edebilir.Ancak bunun sonucunda bazen tikler eskisinden daha güçlü olarak geri dönebilir. Tikler göz kırpma, yüzünü buruşturma, burun kanatlarını ya da ağzını açma şeklinde olabilir.Tikler stresli durumlar olduğunda daha da kötüleşebilir.
Tikler, motor veya vokal olabilir;vokal tikler kelime söyleme,anlamsız sesler çıkarma,boğaz temizleme gibi farklı şekillerde olabilir.
Tikler nadir de olsa 6-7 yaşlarında, çoğunlukla da 11-13 yaşlarında görülür. Tiklerin görülme sıklığı ve şiddeti stres ve yorgunluk gibi faktörlere bağlı olarak artıp azalabilir. Tikler oyun oynarken ya da bir aktiviteye yoğunlaşıldığında görülmeyebilir.Bazen okul zamanı bastırılabilirken genelde evde olunduğu zamanlarda artış gösterir.

Tiklerin ortaya çıkmasında nörobiyolojik, organik, piskolojik veya çevresel faktörler etkili olmaktadır.Bazen bir başaksını taklit etmek ve modellemek yoluyla da tikler oluşabilir.
Psikolojik nedenlerle ortaya çıkan tiklerde anne babanın katı ve sert disiplin tutumları,eleştirileri,kardeş kıskançlığı,çocuğun anne babasına karşı olumsuz duygularını dillendirememesi,kaygılar ve bazen travmatik olaylar rol oynar.
Tikler çocuğu genellikle sosyal ortamlarda ve okulda zor durumda bırakır.Okulda arkadaşları bunu alay konusu yapabilir.
Tiklerin organik ya da nörolojik sebeplerden kaynaklanmadığı tespit edildikten sonra hem çocuk hem de ebeveynler psikolojik destek almalıdır. Bazen psikolojik destek yanında ilaç tedavisine de ihtiyaç olabilmektedir