ÇOCUKLARDA BOY KISALIĞI

Boy uzaması genetik faktörlerin etkili olduğu bir konudur. anne babanın boyuna göre kişinin boyunun kısa olması “boy kısalığı” olarak tanımlanmktadır. Eğer boy uzaması aniden durursa bu bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Böyle bir durumda karşılaşıldığında bir uzaman baş vurulmalıdır.


Çocuklarda doğumdan itibaren boy ve kilo artışının dikkatle izlenerek, fark edilen bir büyüme geriliğinde erken tedaviye başvurulması gerektiği bildirildi.

Çocukların büyümesinde genetik faktörler etkili olmakla birlikte, beslenme ve mutlu aile yaşantısının da gelişimde rol oynadığını ifade eden, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Kılıç, "Boy kısalığının yüzde 80'i genetik" dedi.


Büyüme geriliği, boy uzatma bir hastalık. Normal bir insan "Boyumu uzat" diye bize geldiğinde bu yapılması gereken bir şey değil. Çünkü beslenme düzeni iyiyse genetik potansiyeline ulaşacaktır.

Uzm.Dr. Kılıç, çocukların büyüme hızlarının yaşlarına göre değiştiğini vurgulayarak, “Yeni doğan bir bebeğin boyu ortalama 50 santimetredir. İlk yılda 25 santimetre, ikinci yılda 10 santimetre uzarlar.Daha sonra yıllık büyüme hızı giderek azalır. Ergenlik döneminde ise hızlı bir boy uzama safhası olur ve bu dönem boyunca kızlar ortalama 15 santimetre, erkekler 20 santimetre uzamaktadır. Ergenlik dönemi bitip kemikler kapandığı zaman boy uzaması durmaktadır. Kemik olgunlaşmasını sağlayan en önemli etken cinsiyet hormonları, tiroid hormonları ve büyüme hormonudur” dedi.




Boy kısalığının nedenleri;



- Genitik sebeblerden dolayı yani anne babanın boyunun kısa olması

- Annenin düşük gebelik kilosundan ve bebeğin düşük doğum kilosu

- Anne sütünün yeteri kadar alınmaması

- Düzensiz ve yetersiz beslenme

- Ağır enfeksiyon hastalıkları

- Ağır işlerde çalışmak

- Hormonal bozukluklar ( Büyüme hormonu eksikliği vb..)

- Ergenliğe erken girilmesi ki dünya da her geçen gün ergenlik yaşı düşmektedir.