CİLT SAĞLIĞI
Şüphesiz ki değişen çevre koşulları vücudumuz ve cildimiz üzerinde birtakım olumlu olumsuz etkiyi de beraberinde getirmektedir. Olumlu etiler biz insanları mutlu ederken, olumsuz etkiler, bizi bu durumdan kurtarabilecek yolları aramaya itiyor. Şimdi gelin hep beraber olumsuz etkilerin nedenlerini ve bu nedenlerin doğurduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmanın yollarını konuşalım.Kuru rüzgarlar, sıvı kaybı, klimalar, terleme ve onlarca sebepten dolayı cildimiz üzerinde oldukça yoğun bir baskı meydana gelir. Pek çok cilt sorunun meydana geldiği yaz aylarından bunlardan sakınabilmek için doğru ve doğal bir cilt bakımı gerçekleştirmek unutmamamız gerekenler arasında yer alıyor. Sağlıklı doğal bir cilde ulaşmak için mutlaka yeterli miktarda su içmeyi unutmuyoruz.
Cildin nemini koruması ve böylece dış etkenlere daha dayanıklı hale gelmesi ancak ve ancak su tüketimi ile sağlanabildiğinden dolayı günde 8 bardaktan daha az su içilmesi önerilmemekte. Yeterli su tüketimi sayesinde ciltteki sarkma ve kırışmalardan kurtulabilir yahut hafiflemelerini sağlayabiliriz. Cildin nefes almasını engelleyen kozmetik ürünlerden elimizden geldiğince uzak kalıyoruz. Makyaj yapmak durumunda kalsak bile, makyajı silebildiğimiz an makyajı temizlemeli ve cildimizin bol bol nefes almasını sağlamalıyız.
Dengeli beslenme de yazın cilt bakımının vazgeçilmezlerinden bir tanesi. Özellikle sık sık terlemekten kaynaklanan su kayıpları sırasında mineral, vitamin ve vücut için gerekli diğer maddeler de kaybedildiğinden dolayı bunların yeniden vücut içine alınması gerekmektedir. Yaz zamanlarında yoğun yağ barındıran yiyeceklerden sakınmalı ve et-sebze dengesini doğru şekilde tutulmalı. Ağır yemeklerden ziyade vücudun kolay sindirebileceği yemekleri tercih etmek cilt sağlığınızın da daha kolay korunmasını sağlayacaktır.
Sigara, alkol ve kafein içeren tüketim maddelerinden uzak durulmalı yine cilt sağlığı ve bakımı için gereklidir. Özellikle alkol tüketiminden kaynaklanan sıvı kaybı, cildin buruşmasına, sertleşmesine ve nem kaybetmesine neden olacaktır.
Yazın erken saatlerde ya da geç saatlerde, hava çok ısınmamışken spor yapılması cildin sıkı ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Hareket ve doğru sporun cilde gençlik, parlaklık ve sağlık getirdiği tüm uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Sporun açık ve temiz havada gerçekleştirilmesi çok daha etkili olmasını sağlayacaktır.
Son olarak yaza özel evde uygulayabileceğimiz, cildimizi kirden ve yağdan arındıracak maske tariflerini de sizinle paylaşmış olalım.
Yulaf maskesi: Pişmiş yulaf ezmesini yüzünüze sürün, 15 dakika kadar kurumasını bekleyin. Daha sonra yüzünüzü ılık suyla temizleyin. Bu maskeyi vücudunuza da uygulayabilirsiniz. Cildinizdeki değişikliği hemen fark edeceksiniz. Cildin derinlemesine temizlenmesini sağlamak ve siyah noktalardan kurtulmak için birebir etkili. Bu maske aşırı yağlanmayı da önler.
Limon peeling'i: Yağlı cilt için uygulanır. 2 yemek kaşığı dolusu ince rendelenmiş limon kabuğu, 2 yemek kaşığı yulaf unu ve 6 yemek kaşığı dolusu buğday kepeği iyice karıştırılır ve biraz su eklenerek esnek bir lapa haline getirilir. Dairesel hareketlerle, 2-3 dakikalık bir süre boyunca cilt temizlenir. Bol ılık suyla yıkanılır.
Papatya yağı: Her tür cilt için uygulanabilir. 30 gr. papatya (Temiz yerlerde yetişen papatya kullanılmalı), 100 ml susam yağı ve 100 ml kırmızı kantaron yağına eklenir. Cam yağ kavanozu bir saat boyunca çok sıcak su banyosunda (Benmarin yöntemi) bekletildikten sonra iyice çalkalanır. Karışım tülbentten geçirilerek süzülür. Yağa batırılan pamukla yüz iyice temizlenir.
Lavanta suyu: Karışık cilt için önerilir. Sabahları ve akşamları, bir pamuğu lavanta suyu ile ıslatın ve yüzünüze, boynunuza, dekoltenize sürün.
Yağlı cilt için lavanta suyu: Bu karışım cildin canlanmasını sağlıyor. 50 ml lavanta destile suyu, 2-3 damla nane yağı ve 1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesini bir cam kabın içinde iyice çalkalayarak karıştırın. Yüzünüzü, boynunuzu ve dekoltenizi, bu sıvıyla ıslattığınız bir pamukla temizleyin.
Konular
- Çocuklarınıza Dürüstlüğü ve Sorumluluğu Öğretmek
- 1-3 Yaş Bebek Gelişimi
- Çocuklar İçin Oyuncak Seçimi ve Önemi
- Çocuğunuzu Yetiştirmek (12- 24 Ay Arası)
- Kaka Yapmak Hakkında Konuşmak
- Bebek Eğitimi ve Gelişimi
- Bebek Eğitimi Gerçekten İşe Yarar mı?
- Bebek Molaları
- 0-3 Yaş Arası Çocuk Gelişimi Basamakları
- Emeklemeye Başlamak
- Bebeklerde Saç ve Tırnak Bakımı
- Çocuklarda Diş Gıcırdatma
- Çocuğunuz ve Tuvalet Eğitimi
- Refleksler ve Hareket Gelişimi
- Oyunun Gücü
- Okul Öncesi Çocuklarında "Hiper"aktivite
- Çocuklarda Doğruluk Gereksinimi Duyma
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Gelişen Bağımsızlığı
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun İletişim/Konuşma Becerisi
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Davranışı
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Kişiliği
- Çocuklar ve Bağımsızlık İstekleri
- Çocuklarda Korku Duyma
- Çocuk Gelişiminde Psikolojik Yaklaşımlar
- 3-4 Yaşındaki Çocuklarda Bağımsızlık ve Korunma İkilemi
- 3-4 Yaşındaki Çocuklarda Hayali Arkadaşlar
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun Hayal Dünyası
- Üç-Dört Yaşındaki Çocuğunuzun En Bilindik Korkuları
- Çocuklarda Görülen Agresif Davranış Problemleri
- Çocukları Tehdit Ederken Dikkat Edin!